Cultuur & Natuur

In de wet is vastgelegd dat alle gebouwen van het schiereiland Bodrum witgeverfd moeten zijn, dit om het oude İonısch-Griekse verleden te bewaren.

Gündogan

De oude naam Farilya betekent ‘waar de zon opkomt’.
Verborgen in deze natuur, ontdekt men de geschiedenis:


De Peynir Cicegi Grot uit de Bronstijd (letterlijk kaasbloempje, die bij deze grot in groten getale voorkomt)

Wie een hele dag doorbrengt in Gündogan en een leuke activiteit wil ondernemen, heeft de mogelijkheid om een tripje te maken naar het ‘aposteleiland’, dat voor de kust is gelegen. Hier zijn diverse bezienswaardigheden te vinden, zoals een antieke kerk en ruïnes uit de Byzantijnse periode.

De "52 Traptreden Kerk" , stammende uit de Byzantijnse periode, zal eenieder vast nog lang in herinnering blijven. Vooral één rotsgraf is vrijwel ongeschonden bewaard gebleven. Het ligt even boven het dorp verborgen in een terrein van vulkanische rotsen. Met behulp van een gids is dit rotsgraf heel gemakkelijk te bereiken. Naast de deur van het graf zijn zes uitgehouwen ruiterfiguren nog steeds duidelijk zichtbaar. Waarschijnlijk behoorde dit graf toe aan een heldhaftige ruiter. Het voortreffelijke vakmanschap van de steenhouwers zal u een niet gemakkelijk weg te wissen indruk geven van de geschiedenis van Gündogan. U kunt hier heerlijk genieten van de kleine golven die zich stukslaan op de met visrestaurantjes bezaaide kust.

Bodrum

Bodrum is een echte Griekse/Turkse stad, ondanks het toerisme dat hier in de zomermaanden de macht overneemt. Bodrum is het centrum van de Turkse kunstgemeenschap, met de levendige en vriendelijke Boheemse atmosfeer en vele kleine galerijen. Deze gemeenschap zorgt voor een informele levensstijl en nachten vol verrassingen. Vandaag de dag is Bodrum even levendig in de winter als in de zomer.

Halikarnas, zoals Bodrum ooit heette, heeft een rijke historie en daardoor ook veel cultureel erfgoed in de omgeving. De vele bezienswaardigheden maken de regio een waar openluchtmuseum. Het kasteel, de amfitheaters en de best bewaarde romeinse stad Efes zijn hier voorbeelden van.

Het kasteel

Het kasteel van Sint Petrus werd in de 15de eeuw door de Johannieters gebouwd. De burcht, die eeuwenlang verwaarloosd was, deed vanaf 1895 dienst als gevangenis. In de Eerste Wereldoorlog brachten de Franse oorlogsschepen schade aan het gebouw toe. In de jaren zestig werd de burcht gebruikt als opslagplaats voor voorwerpen uit de zee. Hierop werd het kasteel gerestaureerd en werd het een museum dat vanwege zijn schatten internationale bekendheid geniet.

Het Mausoleum

Het mausoleum van Bodrum behoort tot een van de zeven wereldwonderen en heeft zijn naam te danken aan de Carische koning ‘Mausolus’, voor wie dit graf gebouwd werd. De stenen van dit indrukwekkende grafmonument, dat door een grote aardbeving werd verwoest, werden later bij de bouw van het kasteel gebruikt. Tijdens opgravingen in de negentiende eeuw en in de jaren zestig en zeventig van de twintigste is de indeling van het mausoleum blootgelegd en werd duidelijk hoe het is gebouwd. Er stond al een Necropolis (klassıeke begraafplaats), zodat de grond eerst moest worden geëgaliseerd en de gangen en kamers moesten worden bewerkt en opgevuld. Op die manier ontstond er een stevige ondergrond. De fundering en de onderkant bestonden uit brokken plaatselijk gevonden lava van wel een meter lang. Bij een bezichtiging aan de overblijfselen komt men de sporen van de oude rijkdom tegen.

Het Antieke Theater

Er is weinig bewaard van Halicarnassus, maar het theater op de zuidhelling is nog redelijk intact. In 1973 begonnen hier de opgravingen en nog steeds zijn de restauraties bezig. Het theater (4de eeuw voor Christus) bestaat uit een toneelhuis, een orchestra en rijen zitplaatsen. Er werden waarschijnlijk meer gladiatorengevechten gehouden dan toneelvoorstellingen. De ballustraden bij het orchestra waren waarschijnlijk bedoeld om het publiek te beschermen. Het wordt beschouwd als een van de oudste theaters van Anatolie. İn de zomermaanden kan men genieten van de vele concerten en speciale voorstellingen die er gegeven worden.

De poort van Myndos

De Myndos poort, die de soldaten van Alexander De Grote veroverden, was de westingang van Halicarnassus en leidde naar het oude Myndos, tegenwoordig beter bekend als Gümüslük. De enige van de drie in stand gebleven stadspoorten is niet alleen het symbool van de geschiedenis maar ook het symbool van de kracht. Ze zijn zo'n 7 km lang en beschermen de stad aan drie kanten. De Myndospoort had oorspronkelijk twee monumentale torens aan weerszijden van het binnenhof. Een restauratieproject dat in 1998 is begonnen en door twee grote communicatiebedrijven wordt gesponsord, is tot nu toe het succesvolste project.

De Ottomaanse Toren

Deze bevindt zich naast de huidige jachthaven en werd gebouwd om piratenaanvallen tegen te houden. Tegenwoordig dient de Ottomaanse toren als kunstgalerie en men kan er genieten van het honderdjarig verleden, samen met de moderne kunst van Bodrumse kunstenaars.

Onderwater-museum

Het beroemde onderwater-museum bezit de meest uitgebreide collectie zeehandel-amforen (grote, vooral Phoenicische, Griekse en Romeinse kruiken, afkomstig van onderwater-scheepswrakken) van de wereld. In de jaren 1960 werd het slechts als opslagplaats gebruikt voor vondsten, die werden opgedoken uit het wrak van Kaap Gelidonya en daarnaast de persoonlijke voorwerpen van een prinses die duizend jaar geleden hier geleefd heeft. Door de opening als museum in 1964 neemt het meteen een belangrijke plaats in als “het eerste en enige onderwatermuseum ter wereld”.

Tuzla en omgeving

Het Meer van Tuzla en de aanpalende moerassige gronden liggen aan de Golf van Güllük en de Mandayla Baai. Op deze unieke plaats verenigt de zee zich met het meer. Beschermd door de omliggende heuvels waar pijn- en tamariskbomen groeien en olijven worden geteeld is dit wel een van de mooiste plaatsen in Turkije. De overblijfselen van oude ruïnes langs een rimpelloos meer onder een immer blauwe hemel vormen een onvergetelijk tafereel.

Boğaziçi Dorp

Het schilderachtige dorpje Boğaziçi, ligt aan de oevers van de Mandayla Baai waar zich de ruïnes van de oude stad Bargalia bevinden. Enkele restaurants bereiden vers gevangen vis en lokale specialiteiten. De originele stenen huizen langs de weg getuigen van het traditioneel dorpsleven in Turkije.

Milas

Milas (antiek Mylasa) met langs haar mijlenlange kustlijn talrijke ruïnes en overblijfselen van oude beschavingen vanaf 3000 v.Chr. is ook beroemd om haar mooie tapijten. Deze oude kunst wordt hier nog overal beoefend en u kunt wevers en tapijtenkopers aan het werk zien. De schilderachtige “Milas huizen” met hun typisch houtsnijwerk en tralievensters werden onlangs gerestaureerd tot hun oorspronkelijke glorie en zijn een bezoekje waard.

Gümüşlük

Gümüşlük is een van de oudste nederzettingen van het schiereiland. Een alleraardigst plaatsje met boven en onder water overblijfselen van verschillende culturen. Een karakteristiek oord met kunstateliers die verborgen zijn tussen de mandarijnenboomgaarden. Het is tevens een archeolgisch beschermde plaats. Men kan er ook over de restanten lopen van de Myndos stad, die zich uitstrekken tot in zee, en in het water kunt u overblijfselen van de gezonken stad zien en, als u dat wilt, zelf aanraken. Men moet door de zee waden om het eilandje Tavþan Adası (= Konijneneiland) te bereiken, waar het havenhoofd is en u konijnen kunt voeren.

Kasteel Bodrum
Kasteel Bodrum
Milas
Kust van Turkije